Married with children

Spelning med Emil visade sig vara lättare sagt än gjort. Efter två år och hundra dagar kom vi fram till radiohuset och såg sluet av konserten. Emil somnade och vaknade lagom till applåderna av extranumret Hanna.
14 timmar nonstop med vaket småbarn tar ut sin rätt så nu blir det Oasis och ett glas rött.
Imorgon,
öl med Shaddow på årets första (förhoppningsvis) uteservering. Leo fortfarande ute i hetluften, och Lisa...har varit på personalfest...
Stenad i Stockholm

Live från sr

Tänkte passa på att se Perssons Pack live i radiohuset idag.
För er som inte kan ta er dit går det tydligen bra att lyssna via sr-stockholms hemsida.

Trevlig helg

Antony B- Rise up

Reggae

Anthony B

Rise up

Greensleeves/Border
Det var länge sedan Anthony B tillhörde uppstickarna på de jamaikanska dancehall-scenen. Idag räknas han till de mer internationellt erkända reggaeartisterna, som tillsammans med Sizzla och Capleton fortsatt att sprida rasta-budskapet runt om i världen.

På senaste plattan Rise up, får han stor hjälp av bland annat monster-duon Sly & Robbie och det hörs.

Mer avslappnat än på förra albumet Higher meditation från 2007 men inte desto mindre politiskt.

Anthony B för vidare sin stora idol Peter Tosh´s budskap om lika rättigheter och kamp mot Babylon med sin mässande stämma, och i kombination med de tighta basgångarna kan det  blåsa hål i många högtalare framöver.

Trots det, inte Anthony B´s bästa album, utan mer en i mängden av hans alltid välproducerade skivor vilka oftast blandar roots med dancehall och som dock alltid håller en hög nivå.


Bästa spår: Nothing but the highest och Better hafi come


Betyg: 4 av 6


JOHAN RÖSTLUND


Nytt

Så,
då ska jag försöka hålla mig till musik och jobbrelaterat matreal på den här sidan. Snart skall något mer ordentligt byggas upp.
För mina egna, ibland förvirrat naiva texter och funderingar...http://www.federationen.se/author/trixy/

det är the new shit. Federationen.se alltså,

Vi ses där

Öster om Heden

Perssons Pack
Öster om Heden
EMI


Tretton långa år har gått sedan Perssons Pack senaste skiva Sekunder i Sverige och mycket vatten har hunnit flyta under Renbron i Bollnäs sedan dess. Med få undantag har svensk så kallad folkrock lyst med sin frånvaro sedan storhetstiden i början av nttiotalet, och fråntaget sporadiska spelningar har det varit tyst från, enligt många, en av Sveriges bästa låtskrivare, Per Persson.
Med nya skivan Öster om Heden är sannoikheten dock övervägande att en ny storhetstid ligger för dörren. Få arister har nämligen så trogna fans, och dessa lär Persson behålla samtidigt som flera nya lyssnare kommer att ta till sig de vemodigt vackra och stundtals fantastiska låtarna.
Love Antell, känd som frontman i Florence Valentine, bidrar med ny energi i bland annat pop-punkiga Dom är efter oss, en låt som definitift kommer spelas flitigt på P3 framöver. Samtidigt finns det, för de trognaste Persson-entusiasterna kommande allsångsfavoriter som Taskiga tänder, spetsiga skor och nygamla När du är ung och naturigtvis den redan nu omtalade duetten tillsammans med Annika Norlin, Stenad i Stockholm.

Dessutom, precis som på debuten från 1989, en avslutande intrumentallåt med, nu som då, Magnus Lind på dragspel.

Det här är punk och folkrock från Hälsingland när det är som allra bäst, som att Joe Strummer vore född i Alfta.
Räkna med att både höra och se mer av Perssons Pack fram över.

Betyg 5 av 6

JOHAN RÖSTLUNDMer Persson


Perssons Pack- Öster om Heden

Så kom den till sist,
har redan lyssnat igenom och det blir bara bättre.
Rescension nu på fredag i Gefle Dagblad, samt här på bloggen.

Lägger dessutom ut min intervju med Per Persson (Publicerad i Hälsingetidningar 24/10-08).
Persson kliver ut i rampljuset igen


  


                                                                                                                   

Foto: Johan Röstlund

  

  

Om de är så att var sak har sin tid är Per Persson definitivt undantaget som bekräftar regeln. För trots att det gått drygt tretton år sedan senaste Perssons Packskivan Sekunder i Sverige kom ut, och utan att ha synts i media särskilt ofta så lockas hela tiden nya fans till konserterna. En kontrast till det idolkoncept som idag försöker tjäna snabba pengar till skivbolagen med sina one hit wonder projekt.


Men snart är det alltså dags för Packets sjunde album och inom några veckor ligger singeln ute i butikerna, och den lär också spelas på radio en hel del framöver.


- Inte så tokigt va?, säger Per Persson och lutar sig tillbaka hemma i vardagsrumsfåtöljen i Bollnäs. Det känns som att jag befunnit mig utanför radarn några år, och jag gillar det. Jag kan åka runt och spela, men samtidigt är jag ingen superkändis, fortsätter han och matar in de första tre färdiginspelade låtarna i cd-spelaren.

•-         Du vet, vi spelade nere i Småland någonstans förra sommaren, det var utomhus och kulörta lampor hängde från träden, 1400 i publiken och ett jävla ös. Ändå visste ingen om att vi var där, kändes det som. Utanför radarn, som sagt.


Även om Per Persson inte synts i media de senaste åren så har han åkt runt och spelat en hel del, både ensam och tillsammans med sitt Pack.

•-         När det fattas pengar är det bara att ta fram gitarren, skrattar han och knappar fram stereon till nästa låt, det eventuella singelspåret Stenad i Stockholm.

En låt han kom på efter en natt på billigt Stockholmshotell. På kvällen var det bråkig utanför och dagen efter hittade Persson en tom karta narkotikaklassat läkemedel på gatan där det varit slagsmål. Där av titeln.


I låten märks likheter, men också skillnader från förr. Textraderna är lika träffsäkra som tidigare, ofta vemodigt underhållande med ett driv som för lyssnaren ut i en fantasi av bilder och egna upplevelser. Per Persson är en historieberättare och enligt många en av Sveriges vassaste låtskrivare. I förra numret av musiktidningen Sonic nämnde Lars Winnerbäck Per Persson som en av sina absolut största influenser.

Musiken däremot låter inte helt som tidigare. Bland mycket annat märks pampiga stråkorkestrar.

- Egentligen är det ekonomiskt självmord att ha med stråkar i en studio, särskilt i dessa dagar, skrattar han men rycker ändå på axlarna och undrar vad jag tycker.


Idén från låten Stenad i Stockholm användes också när en annan artist behövde nya texter.

•-         Jag satt hemma och hade taskigt med pengar och körförbud på båda bilarna, då ringer telefonen och dom ville att jag ska skriva några låtar till Brolles nya platta. Jag menar, han kan ju inte sjunga om hur han går stenad i Stockholm, med den publik han riktar sig till, så jag gjorde lite ändringar och fick till hans version, Solo i Stockholm.


Andra nyheter i musiken som märks är att Love Antell, mer känd som frontman i popgruppen Florence Valentin, kommit med som gitarrist i bandet. Inte minst på den korta och snabba Dom är efter oss, en låt som gjord för P3´s unga radiopublik, märks indiepop-influenserna.


Att Per Persson är hemma i Bollnäs den här dagen är mest en tillfällighet. Slutmixningen av skivan tar mycket tid, och nästan hela veckorna tillbringas nere i studion i Stockholm.

•-         Det är skönt att komma hem, enkelheten här i Bollnäs, att bara ta bilen ner till centrum och gå på banken, sånt tar en hel dag i Stockholm. Dessutom kostar det så jävla mycket pengar att vara där nere, jag vet inte hur jag bär mig åt för att göra av med dem.


Och trots ett rykte om sig, Perssons Pack levde ett riktigt rock´n roll liv i början och mitten av nittiotalet, så tar Persson det lugnt nu när han får chansen att vara hemma.

•-         Jag går i princip aldrig ut på krogen i Bollnäs, det skulle bara kännas dumt att stå vid en bardisk här hemma och raggla. Men visst jag gillar ju fortfarande att hänga mig kvar efter en spelning, säger han, och berättar en konsert på Ön i Hedesunda i somras.

•-         Det var så där riktigt 50-tal, jag och han som drev dansbanan satt uppe på hans kontor och drack whisky hela natten, sånt gillar jag, och när man gör upp gaget över ett biltak, inga fakturor och grejer, mer som det var förr, skrattar han.


Solen tränger sig in genom vardagsrumsfönstret hemma i villan, och Persson reser sig för att följa med hunden Nicki ut på gården.

•-         Sånt här är också skönt med att vara hemma, bara kunna släppa ut hunden.


Om någon timme skall dotterns ena häst ryktas och nästa vecka kommer en fotograf upp från Stockholm för att ta omslagsbilder till nya skivan. Sen väntar arbetet med att välja ut rätt låt som första singel.

Efter den obligatoriska juldagspelningen hemma på Folkets hus i Bollnäs släpps fullängdaren och sen väntar en vår fylld av konserter.

•-         Det känns spännande, nu när EMI plöjer igång med lanseringen. Man vet liksom aldrig hur det ska gå. Men det är klart att det ser annorlunda ut nu än för 20 år sedan när vi började spela, det är svårare att sälja skivor när folk kan ladda ner och med skivbolag som mest vill satsa på sånt som säljer bra under julhandel, säger han.


En sak känns i alla fall säker, Perssons Pack kommer fortsätta locka folk till sina spelningar, och skulle ekonomin krisa finns det alltid fler artister som behöver välskrivna poplåtar.


Johan Röstlund


Det finns ett land...

Carolyn Cassady skriver i sin bok Off the road, mitt liv med Cassady, Kerouc och Ginsberg, jag har inte läst hela än, att "Han gick till fönstret och tittade ut, jag förstod att det inte var vår trädgård han såg, utan en mexikansk dal som värmdes av den slöa solen, och där fanns det varken några räkningar eller andra bekymmer utan bara mangofrukter och marijuana"

För mig kvittar både mangon och majan, men det är svårt att inte drömma sig bort när man tittar ut. Snön som lägger sig som sörja på asfalten försvinner lika fort som en lördag, döda ansikten på tunnelbanan och en melodifestival som tycks lika ofrånkomligt svår att missa som väckarklockan.

Det skulle räcka med lite utsikt, vidder och en skidtur. Kanot och vin på våren eller ett morgonbad vid en strömmande älv.
Dubdans på en sommaräng eller pilkastning mot ett träd.

Något annat än Stockholm i februari.

Jag trivs med livet, men när vi pratar om det vi alltid pratar om- och nu är vi fler och på god väg, vet jag att det går att få ut lite till. Mer tid, mindre hets och ja...


Dagens fetaste skivtips: Vibronics- UK Dubstory och Scoops in dub
Sjukt bra


Dom är efter mej

Så blev det Fredag, och just som jag skulle skriva- det här är obehagligt- att mitt uppbrytande och tack men nejtack till Jehovas gick oväntat smärtftitt ringer de i telefonen och jag tittar nervöst på displayen. Känner igen numret och drar försiktigt ner persienerna där jag sitter framför datorn.
Dom är efter mig

Två veckors timeout och nu tycks gud ha laddat bössan, jag hör på röstmeddelandet att han- inte gud utan killen som brukar komma hit- sitter på tunnelbanan.
På väg hit?

Emil sover och jag vill gärna inte väcka honom. Jag orkar inte idag, inte mer alls faktiskt- Det var ju bara meningen som en lek med Jesus, och nu ringer de också. Jag svarar naturligtvis inte men jag vet att jag måste möta dem öga mot öga en dag mycket snart och förklara att Gud- åtminstone eran- inte är nått för mig.

Det blir en tuff match, men jag måste ta den

Fan, att jag ska vara så naiv...

Ikväll, fest hos Tor, 28!

Bara fem dagar nu, till Perssons Pack´s Öster om Heden släpps.
Det jag hört hitills är grymt!

Songs of blood

Det finns skivor som spelas intensivt under en kort period, men som man sen lägger undan och glömmer av.
Sen finns det skivor, som åtminstone inte jag lessnat på än, och som jag fortfarande spelar gång på gång på gång...
Det här är en snabbt ihopsatt lista över album, nya och gamla och med ett gemensamt- de spelas ofta hemma hos mig. Jag har säkert glömt några...och visst finns de skivor som är bättre, men oftast bara för stunden

Bäst musik just nu

Pretentiöst?
I don´t give a shit...
hit it

Linton Kwesi Johnson- Dread Beat an´ Blood (1978)
the Adverts- Crossing the red sea with the Adverts (1978)
Kris Kristofferson- Kristofferson (1970)
Lily Allen- Alright,  still (2006)
T.O.K- My crew, my dwags (2001)
Bunny Wailer- Rock´n groove (1981)
Burning Spear- Hail him (1980)
Gregor Isaacs- Nigh nurse (1982)
Perssons Pack- Kärlek och dynamit (1989)
the Clash- Give ém enogh rope (1978)
Lynyrd Skynyrd- Second helping (1974)
Hank Williams III- Straight to hell (2006)
Anthony B- Real revolutionary/ so many things (1996)
Bob Dylan- Blood on the tracks (1975)
the Good the Bad and the Queen- the Good the Bad and the Queen (2007)
the Rolling Stones- Beggars banquett (1968)
Big Youth- Dread locks dread (1978)
Nas- Illmatic (1994)
Ernest Ranglin- Bellow the bassline (1996)

En vän och jag

Och ja, vi satt ju där i soffan och det var länge sen, 
hon var rödögd av rök och rödvin, och jag satt bredvid med katten i knät och fipplade med en halvdrucken öl.
Det var söndag och strax efter VM, och vi log förvirrat- skrattade åt där vi satt, klockan var inte mer än tio och det var förmiddag i Gävle och utanför hennes fönster sken solen och det gick att höra barnens tjat efter glass och sommarsol-för dörren till balkongen stod öppen och jag hade jeans och linne och så många tankar i huvudet att det var omöjligt att sortera.

- Vet du, sa hon då, och berättade den finaste historien jag hade hört, kanske är det inte sant, men då, jag var en sucker för misär just då, var det just bland de vackraste jag hört.

Det var om Gram Parsons och om hur han dragit en överdos i Mojaveöknen, och jag spetsade öronen- för sånt gillar man ju när solen skiner genom skitiga fönster och det är morgon och man inte riktigt orkar ta tag i dagen och livet- drack ur det sista i ölen och lutade mej tillbaka, och så berättade hon- min kompis- att Emmylou trixade med valiumtabletten och stack den långt in under Grams tajta countrybrallor. Han överlevde och säkert låg de där i sanden bland skallerormarna och kaktusarna, fantiserade vi, och kollade stjärnor rökte filterlöst och tuggade svamp hela natten. I vår värd, just då i den förvirrade soffan med vinglas på golvet gjorde de så, och från hennes ansikte- min kompis- kom tårar och jag klappade katten, tog mig i kragen och nyktrade till.

Det var ett tag sen vi sågs min kompis och jag,


men jag glömmer aldrig den där historien och vet nån hur det ligger till i verkligheten om Gram Parsons, valiumet och cigaretterna så vill jag helst inget veta.

Den här är för dej, kompis

Kreativ kolaps

Kreativt kaos.

Huvudet snurrar och idéerna spinner som tusen katter,
ändå får jag ingenting gjort.
Koka kaffe, mata emil, såja gubben sov sov så ska pappa skriva, fuck mej för jag får verkligen inget gjort
och kolla facebook- uppdatera uppdatera och skriv något vackert på en gul postit-lapp mellan kaffebrggaren och kylen.I hallen kommer jag på idén, jag antecknar i mobilen men den blir inte av, börjar med nått annat istället. Mer kaffe och ett samtal till skatteverket, moms var det jag- jävla moms- ett rasande tempo, handla laga diska tänka en öl lite sms-poesi jag ångrar så fort det skickats.
Hur vore det att jobba på fabrik?

Jag borde vila

16.04 emil vaknar, skynda skynda..

Moms

Som att dra ner en rullgardin
det är så det känns när skatteverket ringer och förklarar att de vill ha sina pengar innan torsdag,
ja tjena, hur mycket ska ni ha och vad är egentligen momsen på mellanskillnaden gånger tre månader?

Jag har aldrig påstått mej vara Einstein, men det här skulle ju vara lätt. Enskild firma my ass.

Ge mej en anställning så lägger jag ner

Torsdag, då ska jag till skatteverket...

Love is the dub

Tisdagar i februari. Roligare kan man tamefan ha det, särskillt som snön försvunnit och termometern fortästter att jävlas med sina minusgrader. Blåser gör det också och kvar på backen finns blott blank-is.

Fick åtminstone Rise up-plattan igår, och ja...den är bra, Anthony B i högform med concious texter och tillbaka till rötterna.

Kaffe, prommenader och längtan efter vår, kreativitet och basen i botten.


Nu,
en banan

Rise up

Idag kom äntligen  Anthony B´s senaste Rise up från Greensleves med posten.
Än så länge, har bara hunnit lyssna en gång, grym som förväntat. Recension inom kort, men här först...
En favorit i repris

Boom


The music lives on

Big up Bob som skulle fyllt 64 år idag.

Tyvärr missar jag Turbulence och Cocoa Tea ute i Tyrsö ikväll, eller tyvärr och tyvärr. Senast jag åkte ut till Energikällan var det katastrof.
Värdelöst helt enkelt, ljudet arranörerna och allt.
Därför

Jag åker aldrig dit igen.
Tittar på Turbulence här hemma istället, och firar födelsedagen tillsammans med Emil
Turbulence
Skivtips: Songs of Salomon

dagens kreativa

Förutom prommenad i snöstorm brände jag en platta åt Dixy....
Här har du låtlistan i förväg, 
Tummen upp och den som väntar...

Across the 110th street- Bobby Womack
Civilize reggae- Burning Spear
Guess who´s back- Rakim
Guns and cigarettes- Atmosphere
Harlem streets- Immortal Technique

Hills and valleys- Buju Banton

I a rebel soul- Aswad

I wanna be free- Joe Tex

Ku Klux Klan- Steel Pulse

Living in a Babylon- Dennis Bovell

Message from the King- Prince Far I

Ms.Fat Booty- Mos Def

N.Y. State of mind- Nas

The revolution will not be televised- Gill Scott Heron

Rise and shine- Bunny Wailer

They schools- Dead Prez

To love somebody- Nina Simone


RSS 2.0