To love somebody, dokummentär om Nina Simone

I väntan på nya tips, jag har helt enkelt inte haft tid att uppdatera, rekommenderar jag alla att lyssna på Karin Forsmarks fina dokummentär om Nina Simone från SR´s P4 musik


                                                     Missisippi goddam

Musik du måste höra, del IV

Vi i stannar i Karibien,
lämnar den övriga ö-världen och koncentrerar oss på Jamaika
,
Musik du måste höra, del IV
Strikkly roots från ön med knappt tre miljoner invånare och med en på sina ställen, enorm fattigdom
Här kommer tipsen, så håll i hatten och knyt dina skor

Ras Michael & the Sons of Negus
Redan efter tre fyra sekunder av det första spåret, klassiska None a Jah Jah Children no cry på skivan Rastafari (kort och gott) från 1975, förstår man att nått stort skall komma
Trummorna smattrar och på hög volym får de tak att lyfta. Så nära trance utan substanser, så enkelt och som ett mantra. None a Jah Jah Children no cry, None a Jah Jah Children no cry och sedan fortsätter det. Själar svävar över golven, händer klappas och till och med Emil viftar med armarna. Det är meditation, det är magi och det är den förmdoligen bästa Nyabinghi-skiva som någonsin spelats in. Det är som att befinna sig långt uppe i Blue Mountains på Jamaika, och ändå är det oktober och höstregn här hemma där jag sitter med skivan.
Rolig kuriosa är att Ras Michael var den första Rastafarin med en egen radioshow på ön, The Lion of Judah Radio från 1967

 

Vivian Jackson, aka Yabby You
Storproducent och musiker, som redan vid 12 års ålder lämnade sin trassliga familj och försörjde sig på egen hand i Kingstons slumkvarter. Spelade under främst 70-talet in fantastisk musik, ofta tillsammans med King Tubby. Och lyssnar man på samlingen Jesus Dread 1972-77 är det som att något knyter sig i kroppen. De tunga melodierna är nästan kusligt vemodiga och fulla av sorg, och det inledande spåret till engelska kultfilmen Babylon, då Jackson sjunger Deliver me from my enemies, det är så bra att det saknas ord.
Till dubbelplattan Jesus Dread kommer också intressant läsning om en av reggaens största, och klart intressantaste figurer. Ett måste för den som vill bekanta sig med det jamaikanska sjuttiotalet.Twinkle Brothers
En tyvärr alldeles för bortglömd vokalgrupp som drunknat lite i Virgins Frontline-katalog från Roots & Reality eran under sjuttiotalets slut.
Gruppen bildades redan 1962 men det dröjde många långa år innan framgång, men vilka låtar sen. Lyssna på fantastiska Countrymen från -80. Since I threw the comb away och Patoo är bland de absolut bästa roots som spelats in och hamnat på ett och samma album.
Luta dig tillbaka och lyssna, du kommer inte ur soffan innan skivan slutat snurra.
Grymt!Dillinger
Bara att döpa tredje skivan efter favoritmopeden CB 200 är coolt nog för att hamna på en lista.
Men det ska ju vara bra också, och herrejävlar att det är. Från en av de tyngsta DJ´s som någonsin kommit från Jamaika,
men för många enbart känd genom superhiten Cocaine från 1985. Det här är tyngre, det är bättre och det är så fulländat ett album kan vara.
Lyssna, för det får fart på vilken fest som helst.
Kan dock inte låta att lägga ut Cocaine, en av åttiotalets absolut bästa klubblåtar.Nu kör jag vidare, men tar paus över söndagen.
Musik du måste höra, del V är tillbaka på måndag.
Då med något helt annat

Träffad av blixten- Jump the Boogie

Du vet hur det känns att bli träffad av blixten?
Näe,
anade nästan det. Inte jag heller, men så nära jag var igår, går nästan inte att komma.
Lyssna, och hur i helvete har jag lyckats missa genom allt letande och rotande, på Papa Lighfoot
Strikes like lightning och den som sitter oberörd, den är död
Fy satan, så det rullar och svänger
Håret reser sig och hjärtat bultar

Klart de blir Congos

Efter ryktet om the Congos till Stockholm, har det varit oroväckande tyst.
Tills nu,
Göta Källare bekräftar bokningen, och vilken helg det blir
Fredag 30- Sister Nancy
Lördag 31- the Congos


                                                                    Row mister fisherman, row

Ett tips också,
dubbelsamlingen Fisherman style med U Roy, Big Youth, Sugar Minott mfl
 

Musik du måste höra, del III

Från USA söderut,
karibien sjudar och har så länge jag känner till kokat av pulserande rytmer

Musik du måste höra väljer fyra tips, men tar gärna emot fler

Yma Sumac
Visserligen, Yma eller Zoila Augusta Emperatriz Chavarri del Castillo som hon egentligen hette, bodde större delen av sitt liv i USA men musiken är något annat. En blandning av det peruanska folksångerna, galna rytmer och delar av opera
En storstjärna på Kuba under Meyer Lanskys gangsterepok strax innan revolutionen, och att lyssna på skivan Mambo från 1954 känns som att kastas in i andra delen av Gudfadern, då Michael (Al Pacino) ska mördas under nyårsfesten.
Det är flippat och laddat på alla plan, otroligt vackert och det är nästan så man känner smaken av lime och ljus rom (eller Club soda) i inledningen till fantastiska tredje spåret Gopher.
Ett måste på varje fest!The Beginning of the End
De tre bröderna Munnings från Nassau, Bahamas, skapade 1971 en av världens förmodligen svängigaste skivor.
Det är solindränkt funk när det är som absolut bäst, och låten Funky Nassau part 1 gör att oljefaten med grillgaller tänder sig själva. Musiken är så nära ultimat det går att komma för sommarfesten, men också för svettiga källarlokaler och uppstyrda cocktailpartyn. Den som inte känner musiken, den känner förmodligen ingenting.Ibrahim Ferrer
Mest känd i resten av världen från filmen- och skivan Buena Vista Social Club, men på Kuba var Ferrer en legend.
Lyssna på ay, Candela. Det finns inte mycket musik som får mig att se sådana bilder i huvudet. Allt naturligtvis romantiserat med femtiotalsbilar längs strandprommenaden i Havanna. Det är fantastiska trumpeter, sorgset vemod och med ett, på samma gång, driv som gör det omöjligt att sitta still.
Lyssna på samlingarna eller köp skivan Mi Sueño från 2006, den kom ut ett år efter hans död och är grym rakt igenomJudy Mowatt
Den kanske minst kända av de tre från Bob Marleys vokalgrupp I Threes
Startade karriären redan som femtonåring hemma på Jamaika 1967 i nu nästan bortglömda gruppen the Gaylettes
Hennes framträdande på One Love peace concert 1978, då hon ensam sjunger Black Woman är fullkomligt fantastiskt.
Lyssna på soloskivan med samma namn från 1980 eller hör hennes underbara röst tillsammans med Rita Marley och
Marcia Griffiths i the I threesDå var tredje delen färdig, och bara för att klargöra. Ja, jag älskar att att älska musik jag älskar.
Jag blir nästan i extas av vissa låtar. Men kom också ihåg, om tipsen. Det handlar inte alltid om artisternas hela karriärer, utan ibland enbart om en skiva eller några låtar. Det är det jag tipsar om, alltså ingen lista över mina all time favorites. Bara sånt jag anser måste ut ut ut för att höras

Fortsättning följer, Musik du måste höra 

Därför Massive Attack

Det blåser utav helvete utanför. Och Bråkmakargatan ser väl så mycket skitig Bristolförort det bara går, här i Astrid Lindgren-land med sina blinkande loftgångslampor och pikébilarna som kör de rutinmässiga riderna runt husen. Mörkret mellan betongtrapporna och de avskalade buskagen gömmer både det ena och andra, Emil är mest rädd för det här inne. Spöken och monster bland gardinerna, och reagerar inte särskilt när polishelikoptern lyser upp halva vardagsrummet i jakt på skumskum.

Jag däremot hamnar, när han väl somnat, i soffan i vardagsrummet och fastnar för, av kanske just den anledningen jag beskriver ovanför, Massive Attack.Det var år sedan senast. Men ikväll, med mörkret och gatlyktorna som skapar den där känslan av skönt utanförskap och isolerad ensamhet, sitter jag som klistrad framför stereon.
Herrejesus hur kan jag glömt, Blue lines och Mezzanine är så bra att superlativen knappt räcker till. Till och med ännu bättre nu än då jag minns.
Det var då, någongång strax innan millenieskiftet man låg där på en soffa i Sätra, Gävle och lyssnade. Gymnasiehög på dåligt hasch med huvudet fullt av färger och petandes i nån gammal stripstalrik alldeles till sig av Angel, Safe from harm och det lysande samarbetet med Horace Andy på klassikern Man next door.

Jag minns att det var nått om en gubbe i lego, han cyklade runt i lägenheten och vinkade hej och vi höjde basen, garvade där på våra soffmadrasser och sa hejhej på dej själv.
Och man vaknade, fortfarande mörkt men var det morgon eller kväll?

Det måste vara ljuset från lamporna därute, ett trött sken som när som helst ger upp och byts ut av något annat- något bättre, eller bilarna. Bilarna som stannar och sen rivstartar iväg efter något nytt. Kanske var det handskakningen på torget vid fruktståndet i eftermiddags, då två killar bytte varor och försvann upp i varsin nedsläkt port.
Eller
Det måste vara hösten,
och där gick jag med Emil i barnvagn på väg mot rutchbanan mellan fiskpinnar och välling, och funderade på tiden runt 1998 och MezzanineFör övrigt spelar Massive AttackAnnexet 18e oktober och jag skall inte gå

Musik du måste höra, del II

Tanken med den här serien är att inläggen skall kopplas ihop med varandra på ett sätt som känns naturligt, inte enbart genom genrer. Utan som ett sätt att gå framåt, eller bakåt, så gott det går.
Låt föder låt, och ofta hamnar man någonstans man inte alls visste från början .

Här kommer hur som helst en fortsättning med tips
Musik du måste höra, del II

John Lee Hooker
Ungefär lika självklar som Dylan. De flesta jag känner, oavsett musiksmak- och intresse, äger åtminstone en John Lee Hookerskiva.
Få däremot lyssnar särskilt ofta så jag hoppas detta kan bidra.
För mig finns ingen större (manlig) bluesartist, och det räcker med att höra gitarren till inledningen av Wednesday evenin´ blues för att jag sakta börjar stampa takten och drömmer mig miljoner mil bort, till en värld jag tror jag känner men egentligen inte vet något om. Det är avskalat, ofta mörkt och med en sådan fantastisk känsla att få andra artister ens varit i närheten.
Här finns oändligt mycket att höra, men samlingarna innehåller ofta väldigt bra material. Ett hett tips är plattan Live at Café au Go-Go från 1966Etta James
Med en uppväxt där Rosengård och Gottsunda kan liknas vid Bullerbyn, där mamman lämnade bort henne redan som liten och där pappan, profesionell gambler och hallick, brydde sig om än ännu mindre. På ungdomsantalter och full av droger, någonstans där skapades den fantastiska rösten, den som i låtar som I´d rather go blind från 1967 fullständigt sliter hjärtat ur kroppen när man lyssnar.
Jag har inte hört allt, finns det någon som har?, men faller varje gång som en fura vid första tonerna av All I could do was cry
Jag rekommenderar inspelningarna med klassiska Chicagoetiketten Chess, och...lägger in en filmsekvens från Cadillac records, där Beyoncé gör en fantastisk tolkning av en av bluesens största. Även om filmen fått en del kritik för bristande sanningshalt är den absolut sevärd. Spola 44 sekunder in i klippet och föreställ er Etta JamesKaren Dalton
That´s pretty much all I listened to for a long time, playing it over and over, skriver Nick Cave i texthäftet till cd-utgåvan av Karen Daltons andra album In my own time från 1971.
Och jag kommer själv ihåg hur vi stod där inne i affären på Götgatan i Stockholm, Lisa och jag, och undrade vad det var vi hörde.
Det lät konstigt, och så fruktansvärt bra att vi utan att blinka lade upp två hundralappar på disken och sa, vi tar skivan ni spelar nu
Sedan dess har den åkt på vid så många tillfällen att jag tappat räkningen, söndagmornar när man yrvaket tittar på vinfläckarna under bordet. Fredagskvällarna i köket, när Emil skall somna.
Det låter fortfarande lika bra. Och jag förstår att både Nick Cave och Bob Dylan hyllar henne som en av de allra största på den amerikanska folkscenen.Jim Ford
I Sonic #30 går det att läsa den otroliga historien om Jim Ford, och även om jag har svårt för etiketter så måste det här vara så mycket country got soul det bara går.
Inte nog med att hans karriär är bland de märkligaste jag känner till, från mer eller mindre fast medlem i Sly & the Family Stone, och kultförklarad tusen gånger om, så levde han större delen av livet anonymt i sin husvagn ute på den Kalifornska obygden och spelade endast in sin musik för eget lyssnande.
Lyssna på skivan Harlan County eller klicka här för att förstå varför såväl Aretha Franklin som the Temptations valt att spela in hans låtar.
Big mouth USA!Nu känns det lagom att lämna det amerikanska för ett tag,
ny musik måste in. Och som sagt, kom gärna med egna tips
Musik du måste höra!

Shake your bam bam, Systern till Sverige

Soundkilla presenterar en av årets tyngsta bokningar
Fredag 30 Oktober,Sister Nancy har defenitivt en central roll i den jamaikanska soundsystemkulturen.
Utan henne, förmodligen ingen Lady Saw, ingen Tanya Stevens eller Queen Ifrica.
Lyssna på albumdebuten One, two från tidigt 80-tal för att förstå

Hur många gånger har inte en fest dansats sönder till odödliga klassikern Bam bam?
Premiär: Musik du måste höra, del I

Efter några intensiva veckor reggae känner jag att det är dags att visa en annan sida
Ambitiöst likväl som pretentiöst påbörjar jag här en kommande serie.
Musik du måste höra

Meningen är inte att gräva djupast, slå på fingrarna eller rota fram de mest obskyra b-sidorna.
Utan att helt enkelt att dela med mig av sånt jag själv gillar, och förhoppningsvis också få tips tillbaka

Kanske inga sensationer för den som följer den här bloggen, och inte alltid något som kräver arkeologhandskar för för att hitta
Men förhoppningsvis finns det något att ta till sig
Nu kör vi

Townes Van Zandt
Lyssna bara på skivan Our Mother the Mountain från 1969, titelspåret är nästan kusligt bra och resten, som St. John the Gambler och Snake Mountain blues är så ruskiga att håren reser sig i nacken. Ett bra tips är dubbelsamlingen Drama falls like teardrops. 36 spår och en trettioårig karriär av sprit, fantastisk musik och kringflackande misär för dryga hundralappen
Dessutom
James Szalapskis dokumentär Heartworn Highways (titta 1.37 in i klippet, musik kan knappast beröra mer än så, det träffar som en pil i bröstet på den gamle mannen) ger en bra överblick av inte bara Van Zandt, utan också av de andra människorna runt den alternativa outlawrörelsen under sjuttio- och början av åttiotalet.
Se!Bob Dylan
Känns egentligen fånigt att tipsa om,
men om jag skippar de självklara mästerverken så kanske Street legal från -78 är det bästa
Visserligen är det den Dylanplatta som sålt mest i Sverige, och den går att hitta överallt för en femtiolapp
Men just därför, och för de grymma spår som B-sidans inledande Is your love in vain och mexikoinfluerade Senor (tales of Yankee power)  Merle Haggard
Ledaren för Bakersfield-soundet från soliga Kalifornien,
låtarna är dock allt annat än soliga, lyssna bara på skivan I´m a lonesome fugitive från -67
I somaras när jag satt själv på balkongen en mörk natt i Hälsingland och lyssnade på Drink up and be somebody gjorde det nästan ont i kroppen. Passa på att köp nyutgivningarna på cd och gräv ner dig några dagar
Rolig kuriosa är för övrigt att Merle själv började spela efter att han som intagen sett Johnny Cash på den klassiska San Quentin-konserten.
Och för övrigt,
kan mycket av det man lyssnar på tas med en nypa saltDinah Washington
Här gäller främst samlingar, men herrejesus för hennes röst.
Det är så otroligt bra, och det fungerar till maten, i taxin efter ett tack och jobbigt hej, så väl som till förfesten.
Dinah hann inte uppleva sin 40-årsdag. Full av sprit och piller dog hon 1963, men jävlar i min låda. Hos mig lever hon i allra högsta grad. Lyssna bara på låtar som I´m a fool to want you och If you don´t belive I´m leaving (Count the days I´m gone)Fortsättning följer

Jag ska bara...

Så man sitter ensam i vardagsrummet och ser solen skina in genom de smutsiga fönstren,
ute är det kallt men här inne är jag barfota, nyvaken och med rufsigt hår och försöker skriva, som nån annan Ulf Lundell.
Kaffe såklart, svagt och halvljummet och Bob Dylan´s Blood on the tracks knastrande på skivtalriken.Jävla hippie,
jag ser mig själv i spegeln och hör en röst nånstans, från var?

Ingen generationsroman visserligen, de har jag växt ifrån
Här är det klippa och klistra, kringla C och snabelan

Kreativiteten flödar, men vänta nu...Måste bara kolla Rodigan del 2, i late night munchies fantastiska intervju
Ett vuxet jag-ska-bara, för er som kan Alfons Åberg

Sen jävlar, sen ska det bli jobba av.
Men först
Kaffe och en cigg, kanske borde jag ta på mig strumporna också, och kavla upp ärmarna
Och...


I väntan på

att Gefle Dagblad lägger upp min recension och intervju med Liondub från i fredags kan jag bara avslöja att de går från klarhet till klarhet.
Som sagt,
återkommer med artiklarna imorgon, måndag, för den som är nyfiken

the Congos till Stockholm

Hösten är full av konserter,
allt går inte att se, det är så när man har småbarn, men idag fick jag nyheten att the Congos lirar på Göta Källare 31 oktober.

Visst, de odödliga klassikerna från skivan the Heart of the Congos från -77 kanske inte låter nu som för 30 år sedan, men det är utan tvekan en spelning man inte får missa
Roots när det är som allra tyngst, och jag blev faktiskt positivt överraskad av deras Cock Mouth kill Cock från 2006.
Så passa på, boka in lördag 31a, och se en jamaikansk klassiker.

Listan för ditt oktober

Och med tanke på regnet, oktober och det jag skrev alldeles just
Här, en regnig men grym lista som får dej att överleva, om inte hela hösten, så åtminstone lördagskvällen
För mig påminner de här låtarna på ett eller annat sätt om hösten, det är vad jag kör i ipoden på väg från dagis, i skivspelaren hemma i vardagsrummet och på festen om du kommer hit
Höst och alldeles fantastisk brittisk regnrock
Varsåoda

1. Doun de road- Linton Kwesi Johnson
2. 80´s life- the Good, the Bad & the Queen
3. Observance- Delroy Washington
4. Back in the fire- Paul Weller
5. Babylon- Aswad
6. Handsworth revolution- Steel Pulse
7. Loose fit- Happy Mondays
8. Picking up the pieces- Dennis Bovell
9. Babies- Pulp
10. In the crowd- the Jam
11. She bang the drums- the Stone Roses
12. Blue lines- Massive Attack
13. I wait- Digital Mystikz
14. Unite- Burial
15. Junco partner- the Clash
16. What Katie did- the Libertines


Oktoberfest med Shaun Ryder


091003, ett soundtrack

Höstregnet från helvetet,
soundtrack till: the Good, the Bad & the Queen
Av någon anledning blir det alltid så, vid regn och skitväder åker samma skivor fram varje gång,
och det är framförallt två jag kör om och om igen.Don Letts skriver i sin självbiografi, Culture clash dread meets punk rockers, att GBQ´s debut Couldn´t been made anywhere else än i London.
Detsamma tycker jag om Delroy Washingtons lysande första (han släppte tyvärr endast en uppföljare) I-Sus från 1976.
Ingen annan skiva, inte ens något med the Clash, får mig att vilja gå runt på gatorna vid Portobello road lika mycket som  den.Och där har vi svaret...kommer jag plötsligt på, det där med regnet
Även om de mest varit sol i London de gånger jag varit där

Men som sagt,
två måsten för att överleva hösten

Nu. Vin och grytmat

Babylon 2.0

Hemma i Bagis är det kallt och jag har slut på cigaretter
I en annan del av Babylon klappar Sverigedemokraterna sina händer och lokalblaskorna säljer lösnummer

Men

Fuck you, fuck you very much
En sanning är en sanning och kommer alltid ikapp,
the harder they come, the harder they fall...Fyllekärring
Läser också om Gellert Tamas senaste bok, de Apatiska, som 138 redan skrivit obehagligt underhållande om och tänker på landshövding Barbro Holmberg, också hon från Gävle. En livs levande humanitär katastrof, precis så som hon själv beskrev vad som väntade om Sverige lät de apatiska flyktingbarnen stanna.

Plötsligt känns Gävle inte lika roligt längreJag ger upp och sätter på lysande the Skatalites meets King Tubby
Grymma dubsessions

Snabba puckar, eller...bollar

Fotboll
Plötsligt blir det en sjujävla fart på migrationsverket. Förlängda uppehållstillstånd och snabba ryck, extrainkallade möten och ett snabbt beslut.
Jag gillar själv fotboll, och tycker i princip att alla som vill ska få stanna här i Sverige
Allt åt alla, även om det låter flummigt.
Kom igen, allt åt alla, låter det inte bra?
För fotbollsspelaren Wanderson do Carmo i Gais gick det fort, inget strul. Förlängt uppehållstillstånd och sparka bollen vidare bara.
Inget ont om Wanderson, självklart ska han få spela var han vill.
Men
Tyvärr är verkligheten en annan för alla som inte lirar boll, och när jag läste 138´s inlägg om svensk Hitlermentalitet i de byråkratiska korridorerna mår jag bara illa.
En passning till migrationsverket,
dra åt helvete!

Dubstep saved my life

Festen igår blev som sagt lyckad,
Lite klent ljud bara. Bättre bas utlovas i fortsättningen
Spana in fler bilder och se om du fastnade på någon
Tummen upp till Erik också, för den grymma dubstepsamlingen han skickade på mig, den har helt klart gjort min dag
Step Arts dubstep saved my life är bland det fetaste jag hört på länge

Liondub hit the hufvudstad

Från det ena till det andra
Club Galore- done
Imorgon, fredag, LiondubClub Rub-A-dub


                                                    Liondub, foto Johan Apel Röstlund

Gävlebandet är fortfarande på tok för okända i den svenska reggaevärlden, tung Aswad-inspirerad dub med storblås.
Senare i höst kommer uppföljaren till starka dub forward från förra året, och det fortsatta samarbetet med Internal Dread gör att mina förväntingar stiger.

Så alltså, Mosebacke imorgon, tungdub från Gävle.
Håll i hatten, och...Rescension här på måndag


                                                    Liondub, foto Johan Apel Röstlund

Annars då,
jorå, igår gick fint. Tidningarna såldes och folk var glada

Dub, 2tone och en del dancehall.
Fortsättning lär följa, på ett eller annat vis


RSS 2.0